Ceritera Blog Oke~~~!!!

Wednesday, March 23, 2011

Biodata





NAMA :  NURUL KAIZURA BINTI ZAINUABIDIN
NO MATRIK : A 127194
PROGRAM :  PENDIDIKAN KHAS
TAHUN PENGAJIAN : TAHUN 2 SEMESTER 4 (2010/2011)
TUTORIAL : JUMAAT  9-11 PAGI MAKMAL 5 FPEND
ALAMAT KOLEJ : A1315,KOLEJ PENDETA ZA’BA, UNIVERSITI KEBANGSAAN
                                MALAYSIA,43600  BANGI,SELANGOR DARUL EHSAN.
ALAMAT RUMAH :LOT 1897,KG LUBUK KUIN,16450 KETEREH,KOTA BHARU,KELANTAN DARUL NAIM.
FACEBOOK : NURUL KAIZURA ZAINUABIDIN


Saturday, March 12, 2011

Video teknologi Untuk Pendidikan Khas

1. Autism Therapy : memory games
video

2. Blindtype

video


  3.Celebral palsy and physical therapy

video
                                                      
                                              
  4. Design inovation visually impaired

video

5.Electric wheelchair

video

6. Kaki palsu

video


   7. Assistive Tecnology

video

                                        
8.Design innovation for visually impaired

video
                              
                                            
  9.Technology for hearing

video

                                                  
  10.Standing technology
video



                                            



                                        
                                        


                  

Bahan Bantu Mengajar


LETTER TRAIN

Nie lah bahan bantu mengajar saya...Letter train iaitu keretaapi abjad.. Objektif saya mencipta  bbm ini adalah untuk membantu para pelajar mengenal abjad dan sekaligus dapat membaca. Sambil belajar,para pelajar turut beramain..Belajar sambil bermain adalah satu langkah untuk memahami sesuatu pengajaran.

Kulit Buku

                                                                


Buku ini menceritakan tentang Krisis yang berlaku dalam kalangan pelajar yang menghidapi Disleksia.Sebagaimna yang kita tahu,disleksia merupakan masalah kesukakaran membaca,menulis dan mengira.Thanks untuk sahabat yang membantu saya dalam menyiapkan kulit buku ini.InsyaALLAH..pada masa akan datang,saya akan mengeluarkan buku ini..:)

Alat-Alat teknologi



      TETIKUS PENGIMBAS (MOUSE SCANNER LG LSM-100)







   Tetikus ini boleh digunakan sebagai pengimbas sebarang data,/gambar yang ingin diimbas. Bahagian bawah tetikus ini mempunyai sekeping kaca atau plastik yang dikemas dengan lima LED sebagai kamera untuk melihat gambar yang yang terpantul dari cermin yang ada di dalamnya. Laser yang ada di bahagian atas dan bawah  tetikus, akan dapat memutarkan tetikus ke segala arah dan dan akan dapat mengimbas segala maklumat atau gambar yang mana akan diterjemahkan dalam salinan teks yang dapat diedit

   REMOTE BANTAL


      Remote bantal ini boleh digunakan untuk beberapa peralatan elektronik seperti televisyen, vcd, dvd dan audio. Remote ini cukup senang dan selesa digunakan kerana tulisan atau angka yang tertera pada remote bantal ini besar dan mudah dilihat oleh orang yang sudah berumur. Walau bagaimanapun,remote ini tidak sesuai untuk tidur kerana ianya akan menukar siaran televisyen




    KACA MATA PENGINTAI DENGAN KAMERA KECIL (Spy SunGlasses)





   Kacamata  ini tidak hanya berfungsi untuk melindungi penggunanya dari sinaran cahaya  matahari tetapi pada bahagian sisinya terdapat sebuah kamera yang dapat mengambil foto sampai resolusi 1,3 megapixels. Selain hampir tidak terlihat, Spy SunGlasses juga dilengkapi remote control kecil yang berguna untuk mengambil foto . Pengguna kacamata ini boleh memasukan remote control ke dalam poket dan hanya perlu menekan remote tersebut dari dalam poket untuk mengambil foto.



 KOTAK TISU DENGAN KAMERA PENGINTAI (Tissue Box Hidden Camera DVR)



     Tissue Box Hidden Camera DVR adalah sebuah tempat tisu yang di dalamnya terdapat sebuah kamera pengintai yang tidak dapat dilihat oleh sesiapa. Biasanya terdapat lubang kecil (pin hole) untuk lensa kamera tetapi lensa kamera pada kotak tisu ini tidak dapat dilihat dan kelihatan sama seperti kotak-kotak tisu yang biasa Penggunaan  kamera CCD yang sangat baik membolehkan kamera ini mengambil gambar video baik dalam keadaan terang mahupun gelap dengan resolusi sehingga 720 x 480. Tissue Box Hidden Camera DVR menggunakan kad memori SD yang disimpan pada bahagian bawah dengan kapasiti penyimpanan  16 GB. Spy Camera ini juga boleh aktif dengan sensor gerak (motion sensor) atau boleh juga diaktifkan melalui remote dan sesuai digunakan untuk menjaga keselamatan di rumah mahupun di pejabat




 ROBOT MANUSIA: GEMENOID-


     Antara kegunaan robot wanita ini ialah di restoran ialah, pelanggan boleh memesan makanan yang diingini dengan menekan skrin sentuh pada setiap meja mereka sebelum makanan itu dihantar oleh robot. Bukan setakat itu saja, robot ‘samurai’ yang turut dilengkapi dua mata bulat itu juga boleh menari mengikut rentak lagu yang dimainkan. Gemenoid-F adalah hasil gandingan penciptanya yang juga pensyarah Universiti Osaka, Hiroshi Ishiguro, yang bekerjasama dengan syarikat pengeluar robot Jepun, Kokoro. Ia yang digerakkan hasil tenaga tekanan udara, dilengkapi 12 fungsi yang membolehkannya memaparkan aksi mimik manusia seperti tersenyum dan marah, Robot ini boleh menggerakkan kulit getahnya untuk ketawa dan menampakkan barisan giginya atau memaparkan wajah mencuka, marah lengkap dengan keningnya terangkat. Ini semua mampu dilakukannya selepas menerima isyarat elektrik yang dipancarkan daripada individu yang ditirunya.


JAM  ALARM  DENGAN LAMPU LED UNTUK MENJAGA TANAMAN DI DALAM  RUMAH           

                                            

Jam alarm dengan lampu LED ini berfungsi untuk menjaga tanaman/ tumbuhan yang ditanam di dalam rumah. Jam yang dikunci akan berbunyi untuk menyedarkan pengguna untuk menyiram air ke atas tumbuhan tersebut. Selain itu,apabila jam berbunyi, secara automatiknya lampu LED akan menyala dan memancarkan cahaya kepada tumbuhan seolah-olah tumbuhan mendapat cahaya matahari dan dapat hidup seperti biasa.

    
7..      PEN PELBAGAI GUNA
Spy pen video merupakan  sebuah pen yang mempunyai keistimewaan yang tersendiri. Bukan sahaja berfungsi sebagai sebuah pen, tetapi ia juga berfungsi sebagai pen serbaguna kerana  boleh mengambil video berserta suara dan juga photo. Pen ini amatsesuai bagi mereka yang bekerja dalam bidang perniagaan, pendidikan, keselamatan, perubatan, pelancongan dan untuk kegunaan seharian kita.Antara keistimewaan pen ini ialah :
1. Teknologi Terkini : Di mana mempunyai gabungan camcorder dan camera.
2. Ia merupakan sebuah pen yang mempunyai pelbagai guna terkecil di dunia.
3. Senang digunakan iaitu dengan hanya menekan “one touch” button sahaja dah boleh record.
4. 5 in 1 pelbagi fungsi dan kegunaan.
5. Ia juga boleh digunakan sebagai thumdrive dan mempunyai capacity 4GB.
6. Mudah, Plug and Play. Tidak perlu install driver untuk menggunakannya.
7.. Mempunyai sistem jam dan tarikh ‘live’ dimana akan tertera di video dan photo tarikh dan waktu video .








  
HANDPHONE DAN PENCUKUR KUMIS
Handphone ponsel Cool 758 berfungsi sebagai alat komunikasi, dilengkapi dengan alat pencukur kumis. Telefon bimbit yang dilengkapi pencukur ini merupakan buatan China yang turut mempunyai kelebihan lain. Selain berfungsi sebagai alat komunikasi dan pencukur kumis, telefon ini juga mempunyai kemudahan lain seperti dual sim card,skrin sentuh 2.6 inci,mp3/ mp4 player, Bluetooth
     

                             
               KOMPUTER  TABLET DENGAN FUNGSI TELEFON


ViewSonic Viewpad 7 merupakan komputer tablet dengan OS Android 2.2 yang mempunyai fungsi telefon dan moden GSM/ 3G bersepadu. Ia mempunyai kapasitif touchsreen 7 inci dengan 2 kamera ; hadapan (VGA) dan belakang (3MP). Tablet ini menggunakan kad Sim berukuran penuh. Ia dilengkapi dengan bluetooh, GPS, MisroSd (32 gb), wi-fi dan 3G, menyokong Multi Touch dan lain-lain.

  


                                            BEG DAN KERUSI





     Beg ini boleh menanggung beban sehingga 125 Kg. Rangka bingkai kerusi ini di buat daripada bahan aluminium dan besi padat yang ringan.Selain untuk membawa barang-barang di dalam beg ini. Beg ini boleh bertukar manjadi kerusi apabila kita ingin duduk.





Tuesday, March 8, 2011

CeriTera BOboy n GuGurl

                     cape erk Boboy ng gugurl??

                                     ...................jeng...jeng....jeng....................................



ape dia erk??nie la tempat Tinggal boboy N Gugurl..Dua ekor hamster yg sgt cumei..
boboy n gugurl

Nak dijadikan cite..hamster nie sebnrnya adiah anniversary  aku ng my arm..my arm yg bagi..hoho..Seyes..aku impikan mawar merah,cincin berlian,coklat..haha..demand gile kot~~(gurau je)..Anniversary nie..my arm amek cti..smbil2 tgk Tok jah dia yang sedang saket di Hospital Sungai Buloh..Aku dpt 2 hamster..

Boboy..pilihan Incek Idham..
Gugurl pilihan saye

camne ley pilih Boboy ng gugurl nie..Niat di hati nk kura-kura je..tp abg kate..kura2 membosankan..btolkah??mayb coz kura2 xseaktif Boboy ng Gugurl..Ble lihat je Gugurl..hati ase nk sgt jaga dia..waa..perlukah statement tu??haha....Kiterorg Bli hamster nie..kt subang..dkt ng umah abg..Abg kate..baek amek hamster je..senang nk jaga..tp aku ase takot je..takot kena gigit..tp ble da tgk gugurl..kcau gugur yg tgh tdo..gugurl terus nk naik kt tgn aku..ape lg..gugurl la terpilih..Then Boboy dipilih oleh abg..xtaw nape..myb nakal cam idham gak..Boboy sgt2 nakal..

Actually aku perlukan Boboy ng gugurl untuk Hilangkan stress kt u nie..ley tenangkan fikiran ble tgk dorang main2...ase sayunk sgt2 kt Boboy n Gugurl..wlpun dorang hanya tau main,makan n tdo..

Dear Mohammad Idham Zulfazlee..thanks 4 dinner...n thanks coz adiahkan saye Boboy n Gugurl..:)